Veelgestelde vragen

Product- en technisch advies

Wat voor opslagcapaciteit moet ik kiezen?

De keuze voor een bepaalde capaciteit is afhankelijk van het gebruiksdoel. De benodigde ruimte is sterk afhankelijk van de manier waarop u de kaart gebruikt. Filmt u bijvoorbeeld veel dan adviseren wij een relatief grotere capaciteit. Gaat u de kaart enkel gebruiken voor muziek, apps of incidenteel fotogebruik dan adviseren wij een relatief lagere capaciteit. Onderaan de productpagina kunt u een tabel vinden aan de hand waarvan uw keuze vergemakkelijkt wordt.

Wat voor snelheid moet ik kiezen?

De keuze voor een bepaalde snelheid is afhankelijk van het gebruiksdoel. De benodigde snelheid is sterk afhankelijk van de manier waarop u de kaart gebruikt. Filmt u bijvoorbeeld veel dan adviseren wij een relatief hoge snelheid. Gaat u de kaart enkel gebruiken voor muziek, apps of incidenteel fotogebruik dan is de snelheid minder relevant en kunt u beter kiezen voor een goedkoper alternatief.

Ik heb een bepaalde camera, welke SD/CFC kaart moet ik kiezen?

Op de SanDisk site staat er een heel handige Product Compatibility Test waar het merk en het type camera geselecteerd kunnen worden, waarna er advies wordt gegeven over welke (SanDisk)kaarten geschikt zijn voor de desbetreffende camera.

Hoe komt het dat de capaciteit niet overeenkomt met hetgeen wat op de verpakking staat?

Dit heeft te maken met het feit dat fabrikanten capaciteit anders definiëren dan besturingssystemen. Fabrikanten definiëren 1 MB namelijk als 1.000.000 bytes, waar besturingssystemen 1 MB definiëren als 1.048.576 bytes. Als gevolg hiervan is de zichtbare capaciteit minder dan de capaciteit die op de verpakking staat. Dit houdt in dat er per gigabyte ongeveer 73 MB minder beschikbaar is en er ruwweg per 14 GB dus 1 GB minder beschikbaar is dan dat er op de verpakking staat.

Wat is het verschil tussen SDHC en SDXC?

De afkorting SDHC staat voor Secure Data High Capacity. Dit zijn geheugenkaarten met een capaciteit van 4 GB tot maximaal 32 GB. Daarnaast staat SDXC voor Secure Data Extended Capacity. Dit zijn geheugenkaarten met een capaciteit van 64 GB tot maximaal 2 TB. Op het moment dat uw apparaat SDXC ondersteuning vereist houdt dit dus in dat uw toestel tevens geheugenkaarten vanaf 64GB ondersteunt. Wij adviseren de handleiding te raadplegen van het product waarin de geheugenkaart gebruikt wordt, om erachter te komen wat de maximale capaciteit is die ondersteund wordt.

Wat is de functie/meerwaarde van een adapter?

Met een SD adapter is het mogelijk om op een snelle en efficiënte manier uw data van de microSD kaart op uw laptop te zetten. Een laptop beschikt namelijk niet over een microSD slot maar wel over een SD slot. Daarnaast is het mogelijk om met een adapter uw microSD kaart te gebruiken voor SD kaart doeleinden. Echter adviseren wij dit niet, gezien het kwetsbare formaat van microSD kaarten.

Werkt een microSD in een adapter als een reguliere SD kaart?

Het is wel degelijk mogelijk om een microSD in een adapter te gebruiken als een reguliere SD kaart. Echter raden wij dit ten strengste af aangezien microSD kaarten erg kwetsbare producten zijn en derhalve sneller defect kunnen raken op het moment dat deze gebruikt worden als een SD kaart in een adapter. Bovendien is het mogelijk dat hierdoor de snelheid afneemt.

Wat is het verschil tussen lees- en schrijfsnelheid?

De snelheid van multimedia opslag kan onderverdeeld worden in leessnelheid en schrijfsnelheid. De leessnelheid geeft aan hoe snel een ander apparaat, bijvoorbeeld een PC, gegevens van de geheugenkaart of USB flash drive kan lezen (bijvoorbeeld het bekijken van een video vanaf de geheugenkaart). De schrijfsnelheid geeft aan hoe snel er gegevens vanaf een ander apparaat naar de geheugenkaart of USB flash drive geschreven kunnen worden (bijvoorbeeld het filmen met uw camera of telefoon).

Wat is het verschil tussen UHS-I U1 / U3 en UHS-II U3?

UHS staat voor Ultra High Speed en is de nieuwe definitie voor SDHC en SDXC kaarten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen UHS snelheidsklasse en het type UHS interface.
Dit kan verwarrend zijn. Met betrekking tot snelheid wordt deze in U1 of U3 weergegeven. U1 staat voor een minimale schrijfsnelheid van 10MB/s, waar deze U3 minimaal 30MB/s is.
Wanneer er UHS-I staat, slaat dit op het type interface (aansluiting). Bij UHS-I is er 1 rij connectoren op de geheugenkaart aanwezig. De geheugenkaarten met type UHS-II zijn er 2 rijen met connectoren op de kaart aanwezig. De maximale snelheden van UHS-II kaarten liggen hierdoor veel hoger, waar de maximale snelheid van kaarten met een UHS-I interface op 95MB/s (lees) en 90MB/s (schrijf) liggen. UHS-II kaarten zijn downwards compatible met UHS-I. De prestaties van UHS-II kaarten zullen bij gebruik in een UHS-I slot altijd lager zijn.

Ik heb per abuis gegevens van mijn USB stick of geheugenkaart gewist, kan ik deze nog terughalen?

Het is mogelijk om herstelprogramma’s te gebruiken om verloren data terug te halen (bijv. Recovery X en Wondershare Data Recovery). Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven die services aanbieden om verloren data terug te halen. Let op: op het moment dat de geheugenkaart niet herkend wordt is het normaal gesproken niet mogelijk de verloren data terug te krijgen.

Hoe kan het dat Data IO zoveel goedkoper is dan andere bekende bedrijven?

Data IO is gespecialiseerd in geheugenkaarten, daar waar andere bedrijven deze vaak verkopen als accessoire. Deze bedrijven bieden bijvoorbeeld een fototoestel of smartphone tegen hele scherpe prijzen aan en proberen accessoires daaromheen, waaronder hoesjes maar ook geheugenkaarten tegen de hoofdprijs te verkopen. Daarentegen hanteert Data IO gezonde marges en door specialisatie en de juiste partners is het mogelijk de prijzen zo laag mogelijk te houden.

Welk type geheugenkaart past in mijn apparaat?

Dit is afhankelijk van het apparaat waar u de kaart in gaat gebruiken. Wij adviseren de handleiding van het apparaat te raadplegen. Normaliter worden microSD kaarten gebruikt voor smartphones, tablets en actioncams. Daarnaast worden SD kaarten vaak gebruikt voor compactcamera’s, videocamera’s en systeemcamera’s (DSLR). CompactFlash kaarten worden voornamelijk gebruikt voor Full HD videocamera’s en systeemcamera’s (DSLR). Tevens kunt u op de linkerzijde van de productgroep-pagina filteren op toepassing.

Bestellen en betalen

Als ik vandaag bestel wanneer heb ik het dan in huis?

Bestellingen waarvan de betaling voor 17.00 uur voldaan is, worden dezelfde dag nog verwerkt en verstuurd, indien voorradig. Bij de gratis reguliere briefpost optie blijven we afhankelijk van de reguliere postbezorging van PostNL, waarbij onze ervaring is dat 85-90% van de zendingen de volgende dag daadwerkelijk in huis zijn. Helaas krijgen we momenteel ook geregeld meldingen van vertraagde briefpostzendingen,  wat voornamelijk gaat over een vertraging van 1 tot 2 dagen. Vertragingen van een week zijn echter niet uigesloten. Bij de DHL brievenbuspakje optie zijn de vertragingen minimaal waardoor de kans erg groot is dat deze de volgende dag wordt bezorgd. Tevens ontvangt u een trackingcode waarbij u de zending kunt traceren. Aanwezigheid op het afleveradres is niet vereist aangezien de zending door de brievenbus past. Bij de DHL Pakketservice optie heeft u de bestelling zeker de volgende dag in huis, waarbij er een handtekening voor ontvangst vereist is. Klik hier voor het overzicht van de verzendmethodes.

Ik heb geen bevestiging via de e-mail ontvangen, wat nu?

Het is mogelijk dat u, per ongeluk, een foutief e-mail adres heeft ingevuld tijdens het bestellen. U kunt dit controleren in uw account. Mocht dit het geval zijn, neem dan contact met ons op om dit aan te laten passen. (E: info@dataio.nl / T: 088 188 9888)

Welke betaalmethode kan ik het beste kiezen?

Voor een snelle afhandeling van uw bestelling, adviseren wij u te kiezen voor iDeal (gratis) of VISA/Mastercard (3% transactiekosten). Hierdoor is de betaling snel zichtbaar voor ons en kunnen wij uw order direct verwerken en versturen. Op het moment dat u kiest voor een bankoverboeking kan het enkele dagen duren voordat de betaling bij ons zichtbaar is en uw order verwerkt en verstuurd kan worden. Voor onze Belgische klanten hebben wij de MisterCash mogelijkheid. Klik hier voor het overzicht van de betaalmogelijkheden.

De betaling is niet gelukt, wat nu?

U krijgt na 1 uur een eerste betaalherinnering, vanuit het beveiligde betalingssysteem van MultiSafePay. Na 24 uur krijgt u een tweede betaalherinnering om de betaling alsnog te voldoen. Het is ook mogelijk om een nieuwe bestelling te plaatsen. Heeft u de voorkeur voor de laatste optie, dan horen wij graag van u welke bestelling wij voor u kunnen annuleren. U ontvangt dan geen betaalherinneringen meer voor deze betreffende bestelling.

Wanneer moet ik voor de brievenbuspakje optie kiezen in plaats van de gratis reguliere briefpost optie?

Het PostNL brievenbuspakje optie is de meeste geschikte en gekozen verzendoptie. Ideaal voor het verzenden van geheugenkaarten en USB flash drives. De zending past door de brievenbus, waardoor u niet thuis hoeft te zijn voor ontvangst. Tevens zijn brievenbuspakjes traceerbaar; er zijn meerdere scanmomenten (de zending wordt gescand bij binnenkomst sorteercentrum tot de levering bij u aan de deur). Hierdoor ligt de leverbetrouwbaarheid aanzienlijk hoger dan bij de reguliere briefpost optie, welke niet traceerbaar is en waar een vertraging van een week niet uitgesloten kan worden.

Wanneer moet ik voor de pakketservice optie kiezen in plaats van brievenbuspakje of gratis reguliere briefpost?

Op het moment dat de bestelling niet door de brievenbus past of als het pakket bij een bedrijf afgeleverd moet worden, dan adviseren wij u te kiezen voor de PostNL pakketservice optie (4.50 euro). U heeft de 99,9% zekerheid dat uw bestelling de volgende dag wordt bezorgd  (indien product voorradig). Zendingen van PostNL pakketservice hebben meerdere scanmomenten waardoor deze volledig traceerbaar zijn.

Hoe kan ik controleren of deze webshop betrouwbaar is?

Wij zijn geen eendagsvlieg met afbraakprijzen, maar een gerenommeerd bedrijf, opgericht in 2003, met toonaangevende partners als Samsung en Sandisk.

Maar …wie kan u beter vertellen hoe sterk wij zijn in onze (aftersales) klantenservice dan onze eigen klanten. Een rapportcijfer van 9,5 gemiddeld, op basis van ruim 17.000 reviews door kopende Data IO klanten geeft u een vertrouwd gevoel.

U kunt op Trustpilot de onafhankelijke ervaringen lezen van vele tevreden kopende klanten. Ook op de prijsvergelijkingsites als Tweakers en Kieskeurig staan onafhankelijke klantbeoordelingen. Tevens kunt u onze bedrijfsgegevens bij de Kamer van Koophandel opvragen (KvK nr. 24344578).