Drone

Drone

Met een drone kunt u het gezegde “zo vrij als een vogel” letterlijk zelf ervaren…! Een drone biedt ongekend veel vrijheid wat voor prachtige beelden zorgt op een geheugenkaart.

Wat is een drone?

Wanneer u de betekenis van ‘drone’ opzoekt komt u op de volgende betekenis: “op afstand bestuurd klein luchtvaartuig zonder piloot aan boord”. Dit is natuurlijk een zeer abstracte uitleg, een drone is namelijk veel meer dan een klein luchtvaartuig. Drones onderscheiden zich van elkaar op diverse vlakken: onder andere grootte, camera, gewicht, besturing, aantal en soorten propellers etcetera. Voldoende om eens nader te bekijken!

Een drone wordt vaak bestuurd via een controller/afstandsbediening. Voor beginnende dronepiloten is dit vaak even wennen omdat er vele mogelijkheden zijn.  Daarom beschikken de meeste hedendaagse drones over diverse features om de piloot te ondersteunen. Naast het zelf besturen van een drone is het tegenwoordig ook mogelijk om een drone vooraf te programmeren waarna deze zelf zal vliegen. Deze functie is echter alleen geïntegreerd in high-end professionele drones. Om het optimale uit uw drone te halen is last-but-not-least een snelle geheugenkaart (uit de SanDisk Extreme Pro serie) noodzakelijk, hierover later meer!

De verschillende soorten drones

Er zijn voor diverse toepassingen verschillende drones verkrijgbaar. Tot een paar jaar geleden was de drone nog een redelijk onbekend object… maar vandaag de dag is een drone razend populair. Mede door deze bekendheid worden drones ingezet voor uiteenlopende toepassingen: onder andere bij  videografie, transportoplossingen, defensie en entertainment. Voor iedere toepassing worden andere eisen gesteld aan de drone. Dit maakt ook dat er enorm veel verschillende drones ontwikkeld en verkrijgbaar zijn.

Één ding waarin drones niet van elkaar verschillen, is de noodzaak van een snelle micro SD kaart.

Naast de verschillende toepassingen waarvoor drones worden ingezet, is er ook een reeks soorten drones. Hierbij kunt u denken aan mini drones, quadcopters, hexacopters en FPV drones: you call it. De eerste FPV (First Person View) drone van DJI is de DJI FPV. Sinds de introductie van deze drone is de vraag naar en interesse in FPV enorm gestegen. Zo is de DJI FPV opgevolgd door de DJI Avata, een nog kleiner en compactere drone!

De drones van tegenwoordig filmen minimaal in 4K waarbij er ook uitblinkers zijn die filmen tot wel 8K! Met het filmen in 4K of 8K wordt er veel gevraagd van een geheugenkaart, een simpel geheugenkaartje is niet toereikend. De eigenschap ‘schrijfsnelheid’ speelt hierbij een cruciale rol. De schrijfsnelheid van een geheugenkaart staat voor de snelheid waarmee de beelden maximaal kunnen worden weggeschreven op de kaart.

De beste geheugenkaart voor een drone

Een accessoire waar u zeker niet op moet besparen bij de aanschaf van een drone is een geheugenkaart.  U geeft veel geld uit aan een mooie drone en wanneer u voor een goedkoop instapmodel geheugenkaartje kiest kunt u absoluut niet het optimale uit uw drone halen. Het type geheugenkaart waar drones compatibel mee zijn is een micro SD kaart, doorgaans geleverd met adapter waarmee u de beelden later kunt terugkijken op een PC. Drones van tegenwoordig beschikken vrijwel allemaal over een camera die minimaal filmt in 4K. Bij gebruik van een langzame geheugenkaart zullen de beelden niet snel genoeg kunnen worden weggeschreven. Dit resulteert dus in kwalitatief slechte en haperende beelden bij het terugkijken. Ontzettend zonde natuurlijk wanneer u een mooie drone heeft en mooie vluchten heeft gemaakt.

De beste geheugenkaart voor een drone is de SanDisk Extreme Pro Micro SD kaart, met name door zijn hoge schrijfsnelheid. Deze SanDisk micro SD kaart is beschikbaar in 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB en 1TB. De schrijf- en leessnelheid van de SanDisk Extreme Pro micro SD kaart per opslag capaciteit wordt in onderstaande tabel weergegeven:

SchrijfsnelheidLeessnelheid
32GB90 MB/s100 MB/s
64GB90 MB/s200 MB/s
128GB90 MB/s200 MB/s
256GB140 MB/s200 MB/s
512GB140 MB/s200 MB/s
1TB (1.000GB)140 MB/s200 MB/s

Voorafgaand aan de aanschaf van een micro SD kaart voor uw drone is het belangrijk om te bepalen tot welke opslagcapaciteit uw drone compatibel mee is. De meeste drones ondersteunen een micro SD kaart tot maximaal 256GB. De DJI Mavic 3 Pro daarentegen is compatibel met een micro SD kaart tot maximaal 512GB.

De specialist als het gaat om dataopslag en meer!

Wilt u advies over welk geheugenkaartje voor uw toepassing het beste geschikt is? Klik hierboven op één van de pictogrammen voor een algemeen advies. Wilt u toch liever persoonlijk advies, speciaal gericht op uw toepassing en gebruik? Neem dan contact op met info@dataio.nl.

Disclaimer: Aan de adviespagina’s kunnen geen rechten worden ontleend en richt zich vooral op welke geheugenkaart in een apparaat gebruikt wordt.

Meer weten over productinformatie of technische informatie?

Voor meer uitleg over de producten en de technische achtergrond hiervan, klikt u hier.

Voor meer uitleg over type geheugenkaarten en capaciteiten, klikt u hier.

Met ruim 25 jaar ervaring in opslagmedia staat een gekwalificeerd team geheugenspecialisten voor u klaar!